Lampiran II Surat Direktur Pendanaan Riset dan Inovasi

Nomor : B-6874/II.7.5/FR.06.00/11/2024

Tanggal: 12 November 2024

-- Program Agenda -e-ASIA Joint Research Program (JRP)

## INTERNATIONAL RESEARCH SYNERGY WORKSHOP

(International Collaborative Research Networking Workshop)

### 1. Background

In September 2024, during the Annual Board Meeting (ABM 2024), key research areas were endorsed for support in the upcoming 14th Call for Proposals. These areas include Health (Infectious Diseases and Immunology), Alternative Energy, and Disaster Risk Reduction and Management. This endorsement reflects a growing recognition of the urgent challenges facing the region, driven by recent crises and adversities.

The ongoing threat of infectious diseases poses not only regional but also global health risks, particularly with the emergence of diseases that have pandemic potential. Additionally, the increasing frequency and severity of natural disasters underscore the urgent need for effective strategies and innovative technologies to manage and mitigate risks. Furthermore, developing renewable energy is crucial for fostering a sustainable energy future that enhances energy security and addresses climate change, which are pressing issues for the region and the world.

In response to these critical challenges, JST from Japan and DOST-PCIEERD from the Philippines, in collaboration with the e-ASIA JRP Secretariat, are organizing the "International Research Synergy Workshop" to facilitate collaborative research initiatives by bringing together researchers to foster innovative solutions and partnerships in these vital areas through research.

## 2. Purpose

This workshop aims to promote collaborative research in East Asia through building international research teams to apply to the 14th e-ASIA JRP calls on Health, Disaster Risk Reduction and Management and Alternative Energy.

Country	Member Organization (Funding Agency)	Participates in		
		Health	Disaster Risk	Alternative
			Reduction	Energy
Australia	National Health and Medical Research Council	<		
	(NHMRC)	•		
Indonesia	National Research and Innovation Agency (BRIN)	<b>~</b>	<b>&gt;</b>	<b>~</b>

Japan	Japan Science and Technology Agency (JST)		<b>~</b>	<b>~</b>
lanan	Japan Agency for Medical Research and	_		
Japan	Development (AMED)			
Myanmar	Ministry of Science and Technology (MOST)		<b>✓</b>	
	Department of Science and Technology-			
The	Philippine Council for Industry, Energy and		,	_
Philippines	Emerging Technology Research and		<b>~</b>	•
	Development (DOST-PCIEERD)			
Thailand	National Research Council of Thailand (NRCT)			<b>~</b>
	Program Management Unit for Human			
Thailand	Resources & Institutional Development,	~		
	Research and Innovation (PMU-B)			
The United	National Institute of Allergy and Infectious	.,		
States	Diseases (NIAID)	<b>~</b>		
Vietnam	Ministry of Science and Technology (MOST)	~	<b>&gt;</b>	

#### 3. Date & Time

Monday, 25 November 2024 09:00 – 15:45 (Bangkok, UTC+7)

## 4. Workshop Program Overview

According to the background and purpose, the workshop will consist of three main sessions:

- 1. **Session 1:** The purpose of the opening session is to outline the program framework.
- 2. **Session 2:** Discussion on the Call and Evaluation Guidelines, including General Information and National Requirements for the e-ASIA 14th Call.
- 3. **Session 3:** Breakout Sessions focusing on Health, Disaster Risk Reduction and Management, and Alternative Energy for Collaborative Research Presentations and Discussions.

#### **Before the Workshop:**

- **Participants:** The workshop will include a registered general audience, invited speakers, researchers recommended by e-ASIA member organizations, e-ASIA officials, and pitch speakers.
- **Registration:** This semi-closed workshop requires registration from all participants and representatives from e-ASIA member organizations. Please register using the Zoom link provided below.

https://zoom.us/meeting/register/tJMkf-Chpz4pGtJ3RLXCZSSv-xFvYGZ-wlLX

Deadline for Pitch Talk Application: 11 November 2024, 12:00 (GMT+7)

Deadline for Registration: 18 November 2024, 12:00 (GMT+7)

#### **During the Workshop**

- **Session 1:** The e-ASIA Joint Research Program Secretariat will provide an overview of the e-ASIA JRP Framework. This session will outline the program's goals and objectives, including multilateral joint research and support.
- **Session 2:** In this session, participating Member Organizations for the 14th Call for Proposals will present their eligibility requirements and national guidelines. Under the multilateral joint research operation, the eligibility requirements for applications vary by country. To enhance your chances of qualifying for the technical review process, we invite you to take advantage of this valuable opportunity by attending this session. You will gain insights into the specific requirements and receive guidance on how to navigate the application process effectively.
- Session 3: This session aims to promote international networking and foster collaboration among member organizations and researchers in three research areas: Health (Infectious Diseases and Immunology), Alternative Energy, and Disaster Risk Management. Each research area will be introduced by main member organizations or the Secretariat, followed by Presentation from invited speakers. A discussion will follow the pitch talks to explore cross-border research partnerships and collaborative opportunities.
- **Pitch Talk:** Each pitch talk will be 5 minutes long and may include up to 2 slides, along with registration information. Four participants will be selected per research area. Interested participants should indicate their intent on the registration page and submit the necessary files to the Secretariat by the specified deadline. As the workshop aims to foster connections among researchers for the 14th Call, please ensure your content aligns with this purpose. Selected participants will be notified by November 12 and must submit an additional presentation slide (preferably 1 PPT) by November 18.

# 5. Workshop Program Agenda (Tentative)

Time		Program Agenda		
Session 1: Opening Session  Moderator: e-ASIA JRP Secretariat (Dr. Yukio Kemmochi)  Time Period: 15 minutes				
09:00-09:15	15 min	Welcome and Workshop Introduction (e-ASIA Secretariat) Overview of the e-ASIA Joint Research Program Framework (Ms. Er Kaneko)		
Session 2: Discussion on the Call and Evaluation Guidelines Moderator: e-ASIA JRP Secretariat (Ms. Emi Kaneko) Time Period: 50 Minutes				

# Session 3: Collaborative Research Presentation & Discussion Time Period: 4 Hours 40 Minutes (excluding the session break)

Breakout Session	Health (Infectious Diseases and Immunology) Moderator: Dr. Yukio Kemmochi, e-ASIA Program Secretariat	Disaster Risk Reduction and Management Moderator: Prof. Kenji Satake, JST, Japan

Time		Program Agenda		
10:05 – 10:10	5 min	Opening Remarks and Session Introduction (Dr. Yukio Kemmochi)	Opening Remarks and Session Introduction (Prof. Kenji Satake)	
10:10 - 10:30	20 min	NHMRC (Invited Speaker) BRIN (Invited Speaker)		
10:30 – 10:50	20 min	PMU-B (Invited Speaker)	JST (Invited Speaker)	
10:50 – 11:10	20 min	BRIN (Invited Speaker)	MOST-VN (Invited Speaker)	
11:10-11:30	20 min	MOST-VN (Invited Speaker)	DOST-PCIEERD (Invited Speaker)	
11:30 – 11:50	20 min	Pitch Talk (Self-nomination)	Pitch Talk (Self-nomination)	
11:50 – 12:10	20 min	Q&A	Q&A	
12:10 - 13:10	60 min	Session Break		
Session 3 (Continued)		Alternative Energy Moderator: DOST-PCIEERD, The Philippines		
13:10 – 13:15	5 min	Opening Remarks and Session Introduction (DOST-PCIEERD)		
13:15 – 13:35	20 min	BRIN (Invited Speaker)		
13:35 – 13:55	20 min	JST (Invited Speaker)		
13:55 – 14:15	20 min	DOST-PCIEERD (Invited Speaker)		
14:15 - 14:35	20 min	NRCT (Invited Speaker)		
14:35 – 14:55	20 min	MOST-MM (Invited Speaker) Dr. Nann Soe, Director		
14:55 – 15:15	20 min	Pitch Talk (Self-nomination)		
15:15 – 15:35	20 min	Q&A		
15:35 - 15:45	10 min	Workshop Conclusion and Closing (Ms. Emi Kaneko)		